
In de nieuwe Uitzicht aandacht voor de voedende kracht van de natuur die de afgelopen weken uit haar winterrust ontwaakte. Huisarts Birgit Spoorenberg dompelt je onder in een bosbad, kruidenexpert Marry Foelkel deelt haar wijsheden en één van de leden van het eerste uur vertelt over haar keuzes bij kanker in 1975. ‘Artsen hebben hun protocollen, jij je gezonde verstand.’
‘De natuur is bij alle volkeren een stimulerende factor als onderdeel van het genezingsproces’, aldus arts Birgit Spoorenberg. In haar werk richt zij zich niet op de oorsprong van ziekte, maar op de oorsprong van gezondheid. De voormalig huisarts merkt dat veel mensen nauwelijks nog toe komen aan rust en herstel, doordat ze altijd ‘aan’ staan. Ook het immuunsysteem is hierdoor continu geactiveerd. Met een wandeling of verblijf in het bos stel je daar iets tegenover. Het positieve effect is niet alleen direct voelbaar, maar ook wetenschappelijk meetbaar, blijkt uit onderzoek naar Shinrin Yokuh: bosbaden. In het komende nummer van Uitzicht staat een reportage over de kunst en wetenschap van het bosbaden.
Daarnaast een interview met kruidendeskundige Marry Foelkel, zij pleit voor een leven in verbinding met de wetten van de natuur. ‘De natuur was eeuwenlang onze voedingsbron. Onze voorouders wisten dat heel goed.’ Dankzij hun kennis staat heermoes bekend als de ‘ultieme evenwichtshersteller’, de vlier als ‘medicijnkast van de boeren’ en munt als ‘natuurlijke mondhygiënist’. Marry leert zelf nog iedere dag van Moeder Natuur, vertelt zij in het interview.
Statines, wat zijn de alternatieven?
Frits Muskiet schrijft in zijn column over auto-immuunziekten. Deze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en daar is een reden voor.
Waarom we die reden nu pas begrijpen? Dat komt vooral omdat bij laboratoriumonderzoek slechts mannelijke cellen werden gebruikt. ‘Mannelijke cellen bevatten slechts één X-chromosoom, hebben geen systeem om een X-chromosoom uit te schakelen, en dat systeem kan bij hen dus ook niet disfunctioneren. Gelukkig wordt tegenwoordig ruim onderkend dat de volksgezondheid en gezondheidzorg meer variaties kennen dan de blanke man die woonachtig is in een welvarend land’, schrijft Muskiet.
Naar aanleiding van de columnbundel van Muskiet ‘Wat je niet doodt, maakt je sterker’ vraagt een andere lezer naar de relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten. ‘Mijn huisarts heeft mij statines geadviseerd die ik vanwege de bijwerkingen niet wil gebruiken. Welke middelen zijn u bekend als alternatief?’ Een arts geeft hierop uitgebreid antwoord.
‘Het verhaal van Moerman was eenvoudig; dat sprak mij aan’
Zoals in ieder nummer ook in deze Uitzicht een interview met iemand over zijn keuzes na de diagnose kanker. Dit keer één van de leden van het eerste uur. Met lidnummer 12 behoort Grard Noorman-Bouters (86) daartoe. Een knobbeltje in haar borst was anno 1975 de aanleiding voor haar lidmaatschap. Veertig jaar later wordt een Non-Hodgkin lymfoom in haar dunne darm ontdekt. Haar belangstelling voor Moermans therapie dateert van vóór de diagnoses.
Rond 1970 was dokter Moerman veel in het nieuws”, herinnert Grard Noorman zich. ‘Boven krantenartikelen stonden soms wel gekke koppen: ‘Dokter in Vlaardingen bestrijdt kanker met duivenvoer’. Al was niet alle publiciteit even positief, Moermans verhaal sprak mij direct aan. Dat iemand met een gezond lichaam zelf kan strijden tegen slechte cellen en dat je je lichaam goed moet voeden om het gezond te houden. Het klonk heel eenvoudig en voor de hand liggend, juist daarom sprak het mij aan.’
Word nu lid van Uitzicht voor nog geen 3 euro per maand!
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief