Dragon is een van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken. Dit kruid met zijn langwerpige blaadjes heeft een peperachtige anijssmaak en is vooral bekend als smaakmaker in bearnaisesaus. Gebruik dit kruid met mate want de smaak wordt snel te sterk. Dit geldt ook voor gedroogde dragon.
Slangen
Oorspronkelijk komt dragon uit Mongolië en Siberië en draagt het de Latijnse naam Artemisia dracunculus. De naam dracunculus komt van het Griekse woord “drakon”, wat draak betekent. Dracunculus betekent letterlijk draakje: de plant zou draken zonder pootjes (lees: slangen) kunnen afweren. Daarnaast wordt dragon gebruikt bij beten van slangen.
In het Nederlands wordt de plant ook slangenkruid, drakenkruid en drakenbloed genoemd. Andere namen zijn keizerssla en klapperkruid.
Er zijn verschillende soorten dragon op de wereld te vinden, maar de meest gebruikte zijn Russische en Franse dragon. Franse dragon wordt vooral in de keuken gebruikt als smaakmaker terwijl Russische dragon vooral wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde.
Hik
Dragon bevat veel vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B, C, kalium, calcium, ijzer, magnesium en zink. De bekendste medicinale toepassingen van dragon zijn bij de hik (kauwen op dragon), anorexia en menstruatieproblemen.
Dragon is een eetlustopwekkend kruid. Het past daarom prima in aperitiefjes.
Omdat het een spijsverteringsbevorderend kruid is, wordt het aangewend bij dyspepsie. Wie het wilt gebruiken ter bevordering van de spijsvertering, kan dragonthee drinken maar ook het kruid mengen in allerlei gerechten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de essentiële oliën uit dragon vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken en schade die vrije radicalen hebben aangebracht, kan herstellen.
Pijnstilling
De hoge concentratie eugenol heeft een pijnstillend effect. Sinds de oudheid wordt dragon daarom in Griekenland gebruikt bij kiespijn.
Volgens een Iraanse studie zou dragon een antibacteriële werking hebben. Tests lieten zien dat dragon de hoeveelheid bacteriën van E.coli kon laten verminderen.
Latijnse naam:
Artemisia dracunculus
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Raeisi M. et al. Essential oil of tarragon (Artemisia dracunculus) antibacterial activity on Staphylococcus aureus and Escherichia coli in culture media and Iranian white cheese. Iran J Microbiol. Mar 2012; 4(1): 30–34.
- Sasha WE, et al. Qualitative variation of anti-diabetic compounds in different tarragon (Artemisia dracunculus L.) cytotypes.Fitoterapia. Author manuscript; available in PMC Oct 1, 2012. Published in final edited form as: Fitoterapia. Oct 2011; 82(7): 1062–1074. Published online Jul 21, 2011. doi: 10.1016/j.fitote.2011.07.003