Wanneer beren in het vroege voorjaar uit hun winterslaap ontwaken, gaan zij direct op zoek naar de bollen van de daslook. Die werken ontgiftend. Zelf ben ik vooral gecharmeerd van de blaadjes die eind februari boven de grond komen. Die bevatten minstens zoveel heilzame stoffen als de bol.

Dit heerlijke kruid ruikt en smaakt naar knoflook, maar dankzij de chlorofyl zonder de geurende bijwerking van knoflook. Net als ui en tulp behoort daslook tot ‘de lelies van de velden’. Allium ursinum is de Latijnse naam, afgeleid van ursus wat ‘beer’ betekent. Onze oosterburen spreken over Bärlauch.
Vinden we knoflook vooral in warme, mediterrane gebieden, daslook hoort meer thuis in noordelijk Europa. Het groeit in de schaduw van humusrijke bossen, langs vochtige, kalkrijke rivieren en beekjes. De witte, sterachtige bloemetjes zijn eetbaar en decoratief in groene soep. Het blad van daslook heeft veel weg van dat van lelietjes-van-dalen. Vooral aan de geur zijn zij van elkaar te onderscheiden. Belangrijk, want in tegenstelling tot de zeer gezonde daslook zijn lelietjes-van-dalen juist erg giftig!
Het groene daslookblad is rijk aan vitamine B1, C en A, ijzer, magnesium, mangaan, selenium en vooral zwavelverbindingen. Het hoge zwavelgehalte voorkomt stille ontstekingen en bloedklontering. Een goede hulp dus ter voorkoming van hartinfarct, trombose, hersenbloeding en aderverkalking. Verder werkt deze ‘wilde knoflook’ bloeddruk- en cholesterolverlagend. Ook wie voor hart en vaten medicijnen slikt, kan zonder bezwaar daslook(producten) nuttigen. Daslook is schimmelwerend, ontsmettend voor maag- en darmstelsel, voorkomt obstipatie en werkt goed tegen een trage spijsvertering en meteorisme.
Vanwege alle goede eigenschappen van dit geweldige kruid, kijk ik hem bijna de grond uit. Daslook is er maar even, vanaf eind februari tot eind juni. Je kunt er tinctuur van maken of het blad invriezen, zodat je het hele jaar profijt hebt van deze krachtige plant. Maar voorlopig kan het vers op brood of verwerkt worden in pesto en salades.
Lees hier meer over daslook.
Recept
Daslookpesto
Ingrediënten:
- handvol zonnebloempitten
- handvol daslook, bieslook of slangenlook
- snufje zeezout
- 2 el olijfolie of pompoenpitolie.
Doen:
- Maal of vijzel de zonnebloempitten, snijd de loken fijn en roer alle ingrediënten door elkaar. Onder de olie is de pesto ruim 14 dagen te bewaren.
Tip: met een paar eetlepels biogarde, een eetlepel citroensap of sinaasappelsap tover je de pesto om tot een lekkere dressing.
Seizoenstip
Kweek zelf daslook in de tuin! Stuur een envelop met een gefrankeerde retourenvelop naar Marry’s Kruidentuin, Engeland 25, 7361 CS in Beekbergen en ontvang gratis zaadjes van de daslook.
Beeld: Michael Schlierf
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief