Cranberry’s zijn de laatste jaren steeds bekender geworden vanwege hun antibacteriële werking bij blaasontstekingen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer preventief cranberrysap of tabletten worden ingenomen de kans op een blaasontsteking aanzienlijk vermindert.
Maar cranberry’s bevatten nog veel meer positieve eigenschappen.
Boordevol vitamine C
Behalve dat cranberry’s boordevol vitamine C zitten, zijn ze ook een belangrijke bron van fytonutriënten. Deze fytonutriënten zijn interessant voor wetenschappers. Ze worden onderzocht op hun ontstekingsremmende werking, als antioxidant en hun antikankerwerking.
Zo zijn wetenschappers er ook achter gekomen dat de fytonutriënten afzonderlijk niet zo’n positief effect hebben op onze gezondheid als de cranberry in zijn geheel. Het is de combinatie van fytonutriënten en vitamine C die dit kleine besje zo gezond maakt. Zo zorgen deze fytonutriënten er voor dat ons immuunsysteem verbetert, de bifidobacteria in onze darmen vermeerderen en de kans op griep en verkoudheden wordt verkleind.
Aderverkalking
Cranberry’s zorgen er niet alleen voor dat zich geen bacteriën in de blaas kunnen vestigen, maar zorgen er ook voor dat ontstekingen in ons tandvlees, maag, darmen en bloedvaten worden verminderd.
Naast het positieve effect op de blaas is de cranberry ook regelmatig in verband gebracht met ons hart- en bloedvatensysteem. Dagelijks cranberry’s of cranberrysap drinken voorkomt de ontwikkeling van twee enzymen die zorgen voor aderverkalking.
Bloeddruk verlagen
Ook is uit onderzoek gebleken dat cranberry’s de bloeddruk kunnen verlagen. Ze verminderen de oxidatieve stress in de bloedvaten waardoor deze kunnen ontspannen en de bloeddruk laag blijft.
Het laatste positieve effect dat cranberry’s hebben op hart en bloedvaten is de eigenschap om het LDL-cholesterol te verlagen.
Of cranberry’s helpen bij het voorkomen van kanker is eveneens een interessante vraag onder wetenschappers. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat cranberry’s ervoor zorgen dat kankercellen afsterven.
Gedroogde cranberry’s zijn vrijwel altijd gezoet, dus die zijn niet toegestaan.
Latijnse naam:
Vaccinium macrocarpon en oxycoccos
Wanneer te verkrijgen:
oktober-december
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B11 | 2 mcg |
Vitamine C | 17 mg |
Kalium | 80 mg |
Literatuur:
- Sun J, Hai Liu R. Cranberry phytochemical extracts induce cell cycle arrest and apoptosis in human MCF-7 breast cancer cells. Cancer Lett. 2005 Dec 22; [Epub ahead of print]. 2005. PMID:16377076.
- Jepson R, Mihaljevic L, Craig J. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2004;1:CD001321. 2004.