Wie als vrouw jarenlang deodorant met de stof aluminiumchloride gebruikt, loopt een verhoogd risico op borstkanker. Dat zeggen Zwiterse wetenschappers, die intussen stevig tegengas hebben gekregen.
Bij een nieuwe studie van Zwitserse onderzoekers werden borstcellen van een menselijke klier overgeplaatst op muizen. Stefano Mandriota en André-Pascal Sappino van het Zwitsers Kankerinstituut concliuderen op grond van het onderzoek dat een langdurige blootstelling aan aluminiumchloride leidt tot de vorming van tumoren.
Zweetgeur
Al heel lang doen verhalen de ronde dat aluminiumchloride, ook wel aluminiumzout genoemd, kankerverwekkend is. De stof wordt in veel deodoranten gebruikt, zoals in de Rexona-lijn van Unilever.
Aluminiumchloride heeft als eigenschap dat het de zweetklier in de oksel tijdelijk ‘afsluit’. Zo voorkomt het natte oksels en de geur van zweet.
In 2008 gaf Unilever zelf opdracht voor een onderzoek naar de effecten van de stof met als resultaat dat er geen verband zou zijn. Deze studie was echter geen klinisch, maar een literatuuronderzoek.
Asbest
Een team onafhankelijke wetenschappers vlooide daarop 59 onderzoeken door die sinds 1994 waren uitgevoerd.
In Zwitserse media vergelijken de twee onderzoekers aluminiumchloride met asbest. Dat laatste was goedkoop en geschikt voor veel industriële toepassingen. Het duurde daarom vijftig jaar voordat het verboden werd. “Hopelijk duurt het niet zo lang bij aluminiumchloride”, aldus Sappino tegen het Zwitserse mediabedrijf The Local.
Voorbarig
Borstkankervereniging Nederland vindt de conclusie van de Zwitsers voorbarig: de deodorant is niet getest op de huis van mensen. Alleen dan is de uitslag betrouwbaar.
Beeld: wikisailor.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief