Kalkoenvlees van Duitse grootgrutters zoals Aldi en Lidl is bijna altijd besmet met antibioticaresistente bacteriën. Dat stelt milieu- en dierenbeschermingsorganisatie Bund aan de hand van meer dan 50 steekproeven.
Van de 57 ingekochte kalkoenproducten bleek 88 procent besmet met ESBL- en/of MRSA-bacteriën. Behalve van Aldi en Lidl betrok Bund het vlees ook van Netto, Penny en Real. Aldi en Lidl kwamen wel heel erg slecht uit de test. In de steekproef was geen enkel kalkoenproduct dat bij de twee was ingekocht, vrij van besmetting.
Paal en perk
Reinhild Benning van Bund, een organisatie met 500.000 betalende leden, zegt “erg geschrokken” te zijn van de resultaten. Bund vindt het hoog tijd worden om paal en perk te stellen aan het gebruik van antibiotica in de bio-industrie.
Op het Duitse radiostation NDR zei medicus dr. Klaus-Dieter Zastrow uit Berlijn de zorgen van Bund te delen. Weliswaar word je van het eten van besmet vlees niet meteen ziek maar als de betreffende bacteriën onder mensen circuleren en resistent worden, halen antibiotica niets meer uit. Een operatie of een open wonden kan dan al fataal zijn.
In Nederland
Foodlog wijst erop dat de Consumentenbond bij een vergelijkbare steekproef in Nederland tot de conclusie kwam dat Lidl met zijn uit Duitsland afkomstige kippenvlees juist beter uit de bus kwam dan met zijn kippenvlees dat van een Nederlandse slachterij was betrokken.
Het Nederlandse kippenvlees scoorde bij die test in 2012 heel slecht. De Consumenten trof op bijna al het aangekochte kippenvlees uit de bio-industrie de ESBL-bacterie aan. Bij biologisch kipfilet kwam de bacterie minder vaak voor.
Besmetting met ongewenste bacteriën is te voorkomen door kip (of kalkoen) goed te bakken of te braden. Verder is hygiëne in de keuken van groot belang.
beeld: random-ness.wikia.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief