Een veelbelovend middel tegen kanker kan slechts op beperkte schaal worden ingezet vanwege verouderde regels. Peter Kapitein van de stichting Inspire2Live wil hierin nu zo snel mogelijk verandering brengen.
Overleden
Maanden had arts Casper van Eijck van Erasmus MC in Rotterdam nodig om te regelen dat hij een patiënt met alvleesklierkanker het middel Olaparib kon toedienen. Op de dag dat hij het binnen kreeg, was het niet meer nodig. De patiënt overleed diezelfde dag.
Effectief
Olaparib is geregistreerd voor patiënten met ovariumkanker en een BRCA genmutatie. Artsen en wetenschappers zijn enthousiast over het middel. Het kent slechts lichte bijwerkingen en het is zeer effectief. Een geneticus van het ‘Erasmus’ schatte onlangs dat Olaparib vele honderden en misschien wel meer dan duizend patiënten per jaar van de dood zou kunnen redden. Het is om die reden als “wondermiddel” betiteld.
Arts Casper van Eijck van hetzelfde ‘Erasmus’ stelt dat er goede redenen zijn om aan te nemen dat Olaparib ook bij andere BRCA gengemuteerde kankersoorten werkzaam is. Vooral bij alvleesklierkanker (ook wel pancreaskanker genoemd) zou hij het graag inzetten omdat er bij deze vorm weinig of geen alternatieven zijn.
Verouderd
Tussen droom en daad staan dit keer geen praktische bezwaren maar wel verouderde regels. Anti-kankermiddelen worden nog steeds geregistreerd op basis van organen terwijl de wetenschap tegenwoordig vooral werkt met medicijnen op basis van genmutaties (zoals BRCA). Omdat Olaparib geregistreerd staat als een middel tegen ovariumkanker, ontstaan er problemen als een arts het ook aan andere patiënten wil geven.
Om de tafel
Peter Kapitein van de stichting Inspire2Live wil een poging ondernemen de regels af te stemmen op de wijze waarop anno 2015 kanker wordt bestreden. Als alle partijen om de tafel gaan, moet dit volgens hem snel te regelen zijn. Dan hebben Casper van Eijck en zijn collega’s geen maanden meer nodig om het middel aan patiënten met alvleesklierkanker te mogen toedienen.
Imagoschade
Ook de farmaceutische industrie zal dan moeten meewerken. Begin april haalde arts Casper van Eijk nog fel uit naar de producent van Olaparib. Vermoedelijk vreest de fabrikant imagoschade voor het medicijn. Van Eijck: “Hun argument is dat er mogelijk te veel risico’s aanzitten. Terwijl wij als artsen allemaal zeggen dat het risico exact hetzelfde is als bij eierstokkanker.”
Beeld: azidor.site11.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief