‘Suiker absoluut verslavend’
Suikerverslaving bestaat en is aan de orde van de dag. Daarover laat Aart Jan van der Lelij, hoogleraar endocrinologie aan het Rotterdamse Erasmus MC, geen enkel misverstand bestaan. Hij weet (vrijwel) alles af van menselijke hormonen en bestudering daarvan laat zien dat we ons lichaam afhankelijk kunnen maken van suiker. Een van de bewijzen daarvoor is dat mensen die verslaafd zijn aan eten, via dezelfde route kunnen afkicken als alcohol- en drugsverslaafden. De therapie die voor laatstgenoemden werkt, werkt ook voor suikerverslaafden.
Dikke stroop
Van der Lelij bracht dit deze week in tijdens een academisch debat in gebouw Arminius in Rotterdam. Daarin stond suiker centraal. De rol van hormonen kan volgens Van der Lelij kan zo sterk zijn dat mensen zich gedragen als weerloze zoetekauwen. Zij weten dat suiker slecht is voor hen maar in ons gedrag zijn we nu eenmaal zo traag als dikke stroop, aldus de Rotterdamse hoogleraar. Daarbij benadrukte hij dat de een veel gevoeliger is voor ‘suikersignalen’ dan de ander. Dat heeft voor een deel te maken met je genetische samenstelling.
Als de kernen in onze hersenen eenmaal door teveel suikerinname zijn verstoord, dan is er eigenlijk geen houden meer aan. Dan wordt het heel erg lastig om zulke mensen het eten van zoetigheid af te leren.
Dat de consumptie van suiker drastisch omlaag moet, was in het debat geen punt van discussie. Maar hoe? Van der Lelij had wel een concreet idee. Scholen kunnen beginnen met de verkoop van suikerhoudende frisdranken te staken. Een van de problemen is namelijk dat suiker overal beschikbaar is. Dat scholen voor een deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van frisdrankautomaten, gaf de Rotterdamse hoogleraar te denken.
Stress
De Wageningse voedingswetenschapper Edith Feskens vond dat Van der Lelij de schuld wel heel erg eenzijdig legde bij suiker. We bewegen te weinig, we hebben te veel stress en onze hele leefstijl maakt dat we snel te dik worden. Een probleem is ook, zei ze, dat ongezond eten vaak heel weinig kost.
Op de vraag of suiker in fruit een probleem is, zei Van der Lelij dat je gerust een appel kunt eten en je je niet moet laten weerhouden door de gedachte dat je dan fructose inneemt. “Je moet er wel 40 eten wil je net zoveel fructose binnenkrijgen als bij het drinken van een liter Cola.”
Gewetenloos
Hij laakte ook de voedingsindustrie die soms gewetenloos doorgaat met het produceren van voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Om te spreken van een voedselmaffia, vond hij overigens te zwaar aangezet. Verder kwam in het debat naar voren dat rustiger eten goed is voor het verzadigingsgevoel. “Het snelle eten van nu is misschien wel een van de oorzaken van obesitas”, stelde voedingswetenschapper Edith Feskens.
Voor een integraal verslag van het debat: zie de video hieronder.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief