Wie zich dagelijks bij het voorbereiden van de warme maaltijd door het Voedingscentrum laat leiden en dus voldoende groenten en fruit eet, krijgt dagelijks ongeveer twintig verschillende bestrijdingsmiddelen binnen.
Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA). Trouw publiceert hierover nadat het al eerder had onthuld dat aardbeien de meest bespoten vrucht is.
Wie de dag start met een appel en een peer werkt volgens de NVWA de restanten van gemiddeld zes bestrijdingsmiddelen naar binnen. Wie geheel conform de adviezen van het Voedingscentrum kiest voor een lunch van sla en tomaten, kan er twee stoffen bij optellen. Bestaat de prak ’s avonds uit spruiten en aardappels én zijn er in het toetje aardbeien verwerkt, dan komen er nog eens twaalf chemische middelen bij.
‘Groente en fruit niet juist beoordeeld’
Geen probleem, vindt de NVWA maar critici denken daar anders over. De NVWA kan volgens hen niet weten of de gezondheid in gevaar is omdat de beoordeling gestaafd is op verouderde criteria. Bovendien kijkt de voedselautoriteit niet naar de stapeleffecten. Als dat wel het geval zou zijn, worden bijvoorbeeld alle stoffen die op de lever kunnen werken bij elkaar opgeteld. Nu wordt alleen naar individuele stoffen gekeken maar het zegt niet dat die binnen de normen blijven wanneer er ook nog eens tien andere stoffen in de groente- of fruitsoort zijn verwerkt.
Als voedselautoriteiten gaan werken met de stapeleffecten, dan zal volgens senior onderzoeker bij het RIVM Jacob van Klaveren het denken over de risico’s veranderen. Ook zullen telers en tuinders anders moeten omgaan met bestrijdingsmiddelen. Maar hoe die veranderingen er precies uitzien, kan Van Klaveren niet zeggen.
“Zout schadelijker dan bespoten groente en fruit”
Op de vraag of gezond eten nog wel gezond is, zeggen zowel Van Klaveren als expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum Wieke van der Vossen ‘ja’. “Uit bevolkingsonderzoek is gebleken dat groenten en fruit altijd gezond is”, zegt Van Klaveren. “Mensen leven langer. Dat laat onverlet dat je goed moet letten op gewasbestrijdingsmiddelen”.
Van der Vossen kan zich voorstellen dat mensen zich verward voelen door berichten zoals vorige week over de aardbeien. “Terwijl bijvoorbeeld het eten van te veel zout veel schadelijker is. Daarom concentreren wij onze voorlichting meer daarop dan op bestrijdingsmiddelen.”
In biologisch voedsel kunnen ook schadelijke stoffen zitten
Wie geen bestrijdingsmiddelen op zijn of haar eten wil, kan kiezen voor biologisch voedsel. “Maar vergeet niet dat daar ook schadelijke stoffen in kunnen zitten”, zegt Van Klaveren. “Schimmels bijvoorbeeld die giftig kunnen zijn. Gewasbeschermingsmiddelen zijn er niet voor niets.”
Bekend is al dat aardbeien de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten. Spruiten staan op plek twee met gemiddeld 3,4 restanten van bestrijdingsmiddelen. Ook op appels en peren zijn relatief veel stoffen aangetroffen. Wortels, prei en spinazie staan op resp. plaats 5, 6 en 7. Andijvie, tomaten en sperzie- c.q. snijbonen nemen de volgende drie plaatsen in, rogge paprika en aardappels staan op 11, 12 en 13, komkommers, ijsbergsla en granen zijn goed voor een 14e, 15e en 16e plaats. Het rijtje wordt afgesloten met bloemkool, broccoli, rode bieten en uien. Die bevatten dus de minste bestrijdingsmiddelen.
Beeld: en.wikipedia.org
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief