Een dieet met gluten beïnvloedt niet het risico op hart- en vaatziekten. Daarentegen zal een dieet zonder gluten dat risico wel verhogen.
Zo luidt de conclusie van Amerikaanse onderzoekers op grond van een een studie onder 65.000 mannen en 45.000 vrouwen. Het verhoogde risico voor de hartgezondheid zou toe te schrijven zijn aan een tekort aan volle granen, vezels en vitamines in de voeding.
Het onderzoek heeft betrekking op een periode van 26 jaar. De onderzoekers vonden in eerste instantie geen relatie tussen gluteninname en het risico op hart- en vaatziekten.
Verlaagd risico
Een nadere analyse van de gegevens liet zien dat mensen met een glutenvrij dieet minder volle granen eten. Het eten van volle granen resulteert in een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.
Coeliakie
Daarom vinden de onderzoekers dat het propageren van een glutenvrij dieet niet moet worden aangemoedigd. Het aantal glutenvrije eters is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat vinden de onderzoekers een slechte ontwikkeling. Een uitzondering maken ze voor mensen met coeliakie. Zij moeten juist gluten mijden.
Lees ook wat MMV-voedingsdeskundige dr. Hans Stoop in Uitzicht schreef over dit onderwerp: deel 1 en deel 2
Beeld: nl.wikipedia.org
Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.
WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief