Ruim 700.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie van de Britse topkok Jamie Oliver waarin hij overheden wereldwijd oproept van voeding een verplicht vak op school te maken. Ook in Nederland is het gezondheidsbeleid op scholen actueel. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat 12 procent van de basischoolkinderen te zwaar is.
In Nederland bezit vier procent van de ruim 6700 basisscholen het vignet Gezonde School, een erkenning van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor scholen die er vrijwillig voor kiezen aandacht te besteden aan de gezondheid van hun leerlingen. Criteria om in aanmerking van het vignet te komen zijn onder andere gezonde tussendoortjes, verantwoorde lunches, ruim aanbod in beweging en sport en stimulans voor kinderen om water te drinken in plaats van gezoete drankjes.
Vrijblijvend
De landelijke koepelorganisatie GGD GHOR , waaronder alle gemeentelijke GGD’s vallen, vindt het huidige gezondheidsbeleid op scholen te vrijblijvend en zou graag zien dat scholen verplicht worden de kinderen te onderwijzen over gezondheid. Marieke Ruijgrok, voorlichter bij GGD GHOR: “Er bestaan op dit moment veel voorlichtingsprogramma’s waar scholen aan mee kunnen doen maar niets is verplicht. Door gezondheid en leefstijl op te nemen in het onderwijsprogramma leren kinderen structureel hoe ze bewustere keuzes kunnen maken.”
Stichting Kind en Voeding geeft gastlessen over gezond eten en leefstijl en op scholen. Voorzitter Barbara Pruim merkt dat voeding niet hoog op de agenda staat. “Docenten hebben geen tijd en kennis om kinderen te onderwijzen in voeding. Het programma zit al vol met reguliere vakken. Maar één gastles is niet voldoende, de boodschap beklijft pas als het een vak wordt of in andere vakken geïntegreerd wordt. Taal- en rekenopdrachten kunnen prima over gezondheid gaan”.
Miljarden
Het ideaal van Jamie Oliver gaat nog een stap verder. “Ik geloof dat het een recht is van elk kind om op school te leren hoe ze zelf vers en voedzaam eten kunnen laten groeien en koken.”, zegt hij op zijn actiesite www.FoodRevolutionDay.com. Oliver richt zich met zijn petitie op de zogenaamde G20, een internationaal forum van regeringsleiders die wereldwijd samenwerkingen aangaan. De G20 vertegenwoordigt negentig procent van de wereldeconomie. Oliver zegt dat de G20 er een direct belang bij heeft het probleem van overgewicht aan te pakken omdat de kosten wereldwijd 2 biljoen dollar (ruim 1500 miljard euro) bedragen.
Eind vorig jaar kwam het McKinsey Global Institute (MGI) met een uitgebreid rapport waarin wetenschappers voorspellen dat als de huidige trend zich voortzet bijna de helft van de volwassen wereldbevolking in 2030 (zwaar) overgewicht heeft. Op dit moment is ongeveer eenderde van de wereldburgers te zwaar.
Ook de petitie ondertekenen? Dat kan via: www.change.org
Tekst: Matilde Newman
Beeld: http://kurtbubna.com/
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief