Wat is het verschil tussen het Moermandieet en de Niet-Toxische Tumor Therapie? De NTTT is gebaseerd op de uitgangspunten van het Moermandieet, aangepast naar de meest recente wetenschap en afgestemd op het individu.
‘De beste behandeling tegen ziekte is die van het lichaam zelf’
Roland Lugten, arts voor Niet-Toxische Tumor Therapie
Volgers van Moerman
De resultaten van de Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893 – 1988) met zijn kankertherapie bleven niet onopgemerkt. Hoewel hij in de reguliere zorg vooral op weerstand botste, vond hij ook volgers. Onder hen bijvoorbeeld de bekende artsen Hans Moolenburgh (1925 – 2018) en Albert Ronhaar (1924 – 2009). Hoewel Moerman overtuigd was van de kracht en waarde van het dieet benadrukt hij tijdens zijn leven dat zijn dieet niet in beton gegoten moest worden, maar dat het steeds getoetst zou moeten worden aan recente inzichten uit de wetenschap. Artsen die in de leer gingen bij Moerman noemden zich eerst ‘Moermanartsen’. Later verenigden zij zich onder de naam ‘Artsen voor Niet Toxische Tumor Therapie’ (NTTT). De MMV werkt samen met de artsen voor NTTT. Een aantal van deze artsen beantwoordt medische vragen in ledenmagazine Uitzicht, ook worden in overleg met hen aanpassingen gedaan op de voedingsmiddelenlijst.
Voedingsmiddelenlijst
Op deze voedingsmiddelenlijst staat voor meer dan 200 voedingsmiddelen omschreven wat de waarde is van het voedsel en of het wordt aanbevolen in een voedingspatroon bij 1. kanker, 2. bij kanker in remissie en 3. ter preventie van ziekten. Ook wordt aangegeven of het in het dieet past, zoals Cornelis Moerman het ooit in 1975 aan zijn deur plakte. Hoewel de wetenschap soms aanleiding geeft tot nuanceringen in dit voedingspatroon zijn er nog altijd mensen die een voorkeur hebben voor het ‘oorspronkelijke’ Moermandieet. Door deze adviezen apart te benoemen in de voedingsmiddelenlijst komt de MMV aan die wens tegemoet.
NTTT – Moerman 2.0
De Niet Toxische Tumor Therapie is gericht op het versterken van het zelfgenezende vermogen en de weerstand. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. De voedingsadviezen zijn gebaseerd op dezelfde uitgangspunten als het Moermandieet. Een belangrijk verschil is dat de NTTT vis en gevogelte met mate toestaat. Er is niet één NTTT-dieet, het advies van de artsen is op de persoon toegespitst.
Uitgangspunt is dat kanker een gevolg is van het falen van het eigen immuunsysteem. Moerman droeg deze visie in Nederland voor het eerst uit. Tegenwoordig vindt zijn gedachtengoed ook in de reguliere geneeskunde steeds meer weerklank. Daar waar Moerman zijn experimenten en ervaringen inzette voor een optimale voedingsstrategie tegen kanker, baseren de NTTT-artsen zich op recente wetenschappelijke inzichten om de therapie te optimaliseren.
Het idee is dat alles wat je eet en drinkt bijdraagt aan de gezondheid en in het teken staat van herstel. Iedere hap en iedere slok behoort van een goede kwaliteit te zijn, en draagt aldus bij aan een gezonde stofwisseling en een optimaal functionerend afweersysteem. Ook versterkt de algehele conditie en verbetert de kwaliteit van het leven. Met de keuze voor gezonde voeding werk je dus zelf actief mee aan gezondheid, waarmee je de kans op herstel vergroot. Garanties zijn er niet met de keuze voor een gezonde leefstijl. Was dat maar waar! Maar de keuze voor een gezonde leefstijl, of een anti-kankerdieet, zorgt vrijwel altijd voor een betere kwaliteit van leven.