De columnbundel van Frits Muskiet was in een paar maanden uitverkocht. De tweede druk van ‘Wat je niet doodt, maakt je sterker’ is inmiddels te koop via de webshop. Journalist en natuurgeneeskundige Ria Teeuw schreef deze lovende recensie voor het blad Voedingsgeneeskunde.
Een paperback vol kritische en informatieve columns over wetenschappelijk onderzoek. En tegelijkertijd een regelrechte pageturner. Dat is een combinatie die je niet vaak tegenkomt, oordeelt Teeuw over de columnbundel van Frits Muskiet en Rineke Wisman. ‘Terwijl je met het ene verhaal bezig bent, word je al nieuwsgierig naar het volgende.’
Het is een bundel die je nieuwe inzichten en andere perspectieven op diverse actuele onderwerpen verstrekt. Emeritus-hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse Prof. dr. Frits Muskiet schreef ze voor het tijdschrift Uitzicht van de MMV. De titel van het boek is ontleend aan een van die columns. Daarin stelt hij dat groenten en fruit niet alleen gezond zijn door de vitamines en mineralen, maar ook dankzij hun gifstoffen, de verdediging van de plant. Die maken je uiteindelijk sterker. Want, zo stelt hij, het is altijd de dosis die het gif maakt. Als voorbeelden noemt hij de scherpe smaak van mosterd, wasabi, mierikswortel en radijsjes en de vrijkomende zwavelverbindingen waarvan je gaat tranen als je uien en knoflook snijdt. Andere voorbeelden zijn piperine, capsaïcine, resveratrol, curcumine en sulforafaan. Muskiet legt uitgebreid uit hoe dat kan.
‘Hoogste tijd om de cholesterolmythe te verlaten’
In een andere column laat hij zien hoe onderzoekers vaak argeloze medewetenschappers, consumenten en journalisten moedwillig op het verkeerde been zetten. Zo bespreekt hij de studie met het farmaceutische middel Rosuvastatine. Daaruit kwam naar voren dat knoflook het LDLC (low-density lipoprotein cholesterol) licht doet stijgen. De media berichtten er gretig over. Echter, de fabrikant van het middel had het onderzoek gefinancierd en de uitkomst stond van tevoren al vast, beredeneert Muskiet. Dit riekt volgens hem naar een ‘wetenschappelijk verantwoorde’ poging om supplementen af te serveren. Overigens was er nog meer op het onderzoek aan te merken. Hij concludeert dat de onderzoekers LDLC onterecht gelijkstelden aan een hartinfarct. Maar een daling van de LDLC-waarden maakt het risico op een hartinfarct niet automatisch kleiner. In het verlengde hiervan vertelt hij in de column ‘Hoogste tijd om de cholesterolmythe te verlaten’ dat cholesterol als boosdoener wordt aangemerkt, maar in principe onschuldig is. Dat komt omdat al jaar en dag dezelfde denkfout wordt gemaakt waarbij oorzaak en gevolg zijn omgedraaid. Een ongezonde leefstijl is het echte gevaar. Ons immuunsysteem doet slechts wat het moet doen.
Zelfs de in 2030 geplande ruimtevaart naar Mars komt langs
Een eyeopener is eveneens zijn visie op homeopathie, die hij ‘nanogeneeskunde avant la lettre’ noemt. Ook die vorm van natuurgeneeskunde is een illustratie van ‘Wat je niet doodt, maakt je sterker’. Beweringen dat homeopathie onmogelijk kan werken, zijn gebaseerd op tunnelvisie. Het zijn maar een paar voorbeelden van de hoeveelheid onderwerpen die Muskiet in dit boek aantikt. Zelfs de in 2030 geplande bemande ruimtevaart naar Mars komt langs. Een onmogelijke missie naar zijn idee, maar wel een waarvan hij hoopt dat het de mensheid zal inspireren om eens behoorlijk voor onze eigen planeet te gaan zorgen. Want ‘gelet op alle problemen van leven op Mars, lijkt verwijdering van een beetje CO2 uit onze lucht ineens een peulenschil.’
Jammer dat op pagina 100 een fout is geslopen. De column eindigt halverwege een zin. Blijkbaar was het verhaal iets te groot en moest kost wat kost op de volgende bladzijde een nieuw beginnen*. Voor de lezer is dat best even balen, want je wilt het graag uitlezen. Gelukkig doet het niets af aan alle informatie waarmee Muskiet je inmiddels heeft weten te verrijken, waaronder inzichten in diverse denkfouten en onterechte aannames die jarenlang blijven rondzingen. Muskiet: ‘Wat mij verwondert, is dat veel wetenschappers niet kritischer zijn op hun eigen denken.’ Als je het boek hebt dichtgeslagen, vraag je als lezer jezelf dat ook af.
*Deze fout sloop erin tijdens de opmaak. In de tweede druk is dit hersteld.
Lees ook de recensie van Rineke Dijkinga over ‘Wat je niet doodt, maakt je sterker’. ‘Een bundel vol gezonde bagage om het gesprek in de spreekkamer aan te gaan.’
Frits Muskiet, Rineke Wisman
Uitgever: MMV
Paperback, 134 blz.
Prijs € 17,50. Leden van MMV betalen: € 10,-
ISBN 9789082019650
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief