Kan gezonde voeding voorkomen dat prostaatkanker agressiever wordt? Ja, suggereert een nieuwe observationele studie onder een kleine duizend Amerikaanse mannen. Hoe gezonder het dieet, hoe kleiner het risico dat zij onder behandeling moesten. ‘Onze bevindingen zouden behulpzaam moeten zijn bij de advisering van mannen die kiezen voor actieve surveillance in plaats van behandelen en die gemotiveerd zijn hun gedrag aan te passen.’
Dat zegt Christian Pavlovitch, uroloog en kankeronderzoeker aan de Johns Hopkins University (VS) op de website van zijn werkgever. Actieve surveillance bestaat bij Johns Hopkins uit het regelmatige afnemen van biopten om een eventueel toename van agressiviteit vast te stellen. Dat kan aan de hand van de Gleason-score of – zoals in het programma van Johns Hopkins – het ISUP-graderingssysteem. Dit systeem loopt op van één tot vijf graden.
Doel van de studie was uit te vinden of er een relatie was tussen de kwaliteit van de dagelijkse voeding en het opschuiven van graad 1, naar 2 of hoger. Vanaf 2005 tot 2017 werden 886 mannen met laaggradige prostaatkanker, die voor actieve surveillance kozen in plaats van behandeling, uitgebreid ondervraagd over hun eetgewoonten. Uit de antwoorden werd per deelnemer de score berekend op de HEI, (Healthy Eating Index). Dat is een in de VS gebruikte maatstaf die van nul tot honderd punten de gezondheid van een voedingspatroon weergeeft.
Na een gemiddelde opvolgduur van 6,5 jaar konden de onderzoekers een statistisch significant verband tonen tussen een hogere HEI-score en een lager risico op het agressiever worden van de prostaatkanker. Elke stijging van 12,5 punten in score ging samen met een 15 procent lager risico om van graad 1 naar graad twee af te glijden. En zelfs een dertig procent lager risico op een verslechtering naar graad drie.
De studie verschijnt in JAMA Oncology en alleen de samenvatting is vrij beschikbaar.
Beeld: Freepic.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief