Zes maanden dagelijks gedroogde zwarte bessen slikken, werkte in een kleine placebo-gecontroleerde studie positief uit op de botdichtheid bij vrouwen van 45 tot 60 jaar. ‘Deze studie laat zien dat het eten van zwarte bessen in potentie een strategie kan zijn om postmenopauzale osteoporose te voorkomen.’ De onderzoekers denken dat de bessen hun gezondheidseffect danken aan het microbioom van de darm.
De hormonale veranderingen die vrouwen rond de menopauze doormaken verhoogt het risico op osteoporose, botontkalking. Deze zogeheten postmenopauzale osteoporose is gelinkt aan verschillende ziekten en vergroot het risico op botbreuken. Een op de vier Amerikaanse vrouwen vanaf 65 jaar heeft met deze aandoening te maken, schrijven onderzoekers van de universiteit van Connecticut (VS) in The Journal of Nutritional Biochemistry (samenvatting).
Met het ouder worden van de bevolking dreigt de ziektelast als gevolg van zwakke botten flink toe te nemen. En omdat inmiddels bekend is dat de behandeling van overgangsklachten met hormonen het risico verhoogt op borstkanker en cardiovasculaire ziekten, ‘is de zoektocht naar veilige en effectieve niet-farmacologische middelen van het hoogste belang geworden’.
Isoflavonen
Ock Chun, voedingswetenschapper aan de universiteit van Connecticut, zoekt het in zwarte bessen. In een eerdere publicatie in Nutrients legt zij uit waarom. ‘Natuurlijke stoffen zoals fyto-oestrogene isoflavonen gewonnen uit peulvruchten, fruit en kruiden zijn voorgesteld als alternatieve therapieën voor de behandeling van stoornissen in de botstofwisseling.’ In klinische onderzoek hadden deze echter weinig effect, hoewel ze goed verdragen werden.
‘Zwarte bes trok onze aandacht omdat deze de grootste hoeveelheid anthocyanidinen bevatten in vergelijking met blauwe bes, bramen, frambozen, bosbessen en cranberries.’ Anthocyanidinen zijn pigmenten die groenten en fruit hun kleur geven zijn krachtige antioxidanten en ze hebben ook oestrogene werking. In muizen toonde het team van Chun aan dat suppletie met gedroogde zwarte bes de botontkalking – die bij mensen een jaar voor de menopauze begint – kon verminderen of zelfs omkeren.
Datzelfde toonde het team aan in een placebo-gecontroleerde klinische pilotstudie met veertig vrouwen. Een groep slikte een half jaar lang een capsule met iets minder dan een halve gram poeder van zwarte bessen. Een tweede groep slikte een half jaar lang dagelijks twee van deze capsules. Vergeleken met de placebogroep zwakte de botdichtheid minder af bij de deelnemers die een halve gram bessenpoeder hadden gekregen. De groep met de dubbele dosis deed het nog beter. Sommigen deelnemers hadden na afloop van de studie zelfs een hogere botdichtheid.
Darmbacteriën en immuuncellen
Uit de ontlasting en het bloed van de deelnemers kwam bevestiging voor de theorie dat het immuunsysteem en het microbioom een belangrijke rol spelen bij postmenopauzale osteoporose. In de bessengroepen nam, afhankelijk van de dosering, de aanwezigheid van Ruminococcus2 toe. Dat is een van de zes buikbacteriën die al in verband gebracht waren met veranderingen in de botdichtheid.
Verder namen in de bessengroepen de hoeveelheden van een ontstekingsbevorderende cytokine af en ook de hoeveelheid van een eiwit dat de demineralisatie van botweefsel stimuleert (RANK-L). Terwijl vier peptiden toenamen die een rol spelen bij de opbouw van botweefsel.
Groene bladgroenten
In afwachting van onderzoeken die de uitkomsten van Chun en collega’s in grotere groepen vrouwen herhalen, kan het natuurlijk geen kwaad consumptie van zwarte bessen alvast op te voeren. Ondertussen zijn ook de groene bladgroenten een aanrader. Eerder berichtte MMV over Australisch onderzoek dat toonde vrouwen die meer groene bladgroenten aten duidelijk minder heupen en andere botten braken.
Foto: Pickpik
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief