Uitzicht 7, 2024 Kankerbehandeling in het buitenland

3.50

Kankerbehandeling in het buitenland
Mensen met kanker kiezen soms voor behandeling in het buitenland. Verschillende redenen kunnen daarbij een rol spelen. Zoals een lange wachtlijst voor de aangewezen behandeling in Nederland. Of specifieke behandelwensen, zoals een meer holistische benadering. Hoeveel mensen zoeken behandeling buiten de landsgrenzen? Waar gaan ze naartoe, en waarom? En hoe zit het met de kosten?
In deze Uitzicht zet Toine de Graaf de feiten op een rij. Ook vertellen drie mensen met kanker over hun gang naar het buitenland.

En verder in dit nummer:

Alles over de voedingswaarde van koolrabi

Interview met Margreet Aangeenbrug (60) uit Lisse. Ze begon al in 1993 met het Moermandieet, nadat zij – amper uit het kraambed – werd geconfronteerd met een zeer agressieve, uitgezaaide borstkanker.

Column – Nederland telt nu 18 miljoen inwoners, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek¹ half augustus weten. Wereldwijd passeerden we in 2022 de acht miljard zielen. Rond 2050 zullen dat er tien miljard zijn en volgens de jongste prognose² ligt de piek rond 2080 op 10,3 miljard mensen. Die moeten allemaal eten. Maar hoe en wat? Vragen met een lange geschiedenis.

Achtergrond – MMV viert feest en daar hoort taart bij. Voor de bakwedstrijd van MMV werden veertien recepten ingestuurd. In juni werden ze door een deskundige jury beoordeeld. MMV-meesterbakker werd Nanda Oevermans met een snelle ‘raw food taart’.

Interview – Hoe moet je leven en eten zonder maag? Tanya Bisseling (52) heeft kennis én praktijkervaring. Zij is maag-darm-lever-arts bij het RadboudUMC en leeft al 22 jaar zelf zonder maag. Haar advies voor mensen zonder maag is ook gunstig voor mensen zonder ziekte: ‘Vermijd voeding met veel suikers en ultrabewerkt voedsel.’

Column Frits Muskiet – Een hete zomerdag is een mooi moment om stil te staan bij ons enorme vermogen om warmte kwijt te raken. De groei van ons brein in de afgelopen miljoenen jaren ging gepaard met een efficiënt airconditioningssysteem waar menig dier jaloers op kan zijn.

Uit de spreekkamer – ervaren artsen geven antwoorden op spreekkamervragen, dit keer over osteoporose, dysautonomie/POTS en het moderne Moermandieet