Xylitol, ook te koop als berkensuiker, had tot nu toe een goede naam. Het zou hooguit laxerend kunnen werken en daarom is de aanbeveling er niet meer dan vijftig gram van per dag van te gebruiken. Nieuw onderzoek brengt deze zoetstof echter in verband met hartziekten en beroertes.
Zo zoet als tafelsuiker voor slechts half de calorieën. In tegenstelling tot veel andere zoetstoffen laat het geen bijsmaak achter, kun je er goed mee bakken en lijkt het zelf tegen gaatjes te beschermen. Aan de verwerking in het lichaam komt veel minder insuline te pas en het effect op de bloedsuikerspiegel is minimaal. Kortom, xylitol leek ideaal voor gebruik door diabetici.
Een studie onder meer dan drieduizend mannen en vrouwen met cardiovasculaire aandoeningen, uitgevoerd aan de Cleveland Clinic in de Amerikaanse staat Ohio, laat echter heel iets anders zien. Na drie jaar bleek dat de deelnemers met het meeste xylitol in hun bloed duidelijk vaker een ernstig cardiovasculair incident meemaakten, waar ze ook vaker aan kwamen te overlijden. Hun risico op een hartaanval of beroerte lag 57 procent hoger dan de patiënten met lage hoeveelheden xylitol in hun bloed.
Verdere experimenten met proefdieren en tien gezonde vrijwilligers vond de waarschijnlijke oorzaak van dit verhoogde risico, rapporteren de onderzoekers in European Heart Journal. Consumptie van xylitol veranderde het gedrag van bloedplaatjes op een manier die trombose (bloedklontering) veroorzaakt.
Beeld: Wikimedia
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief