Anijs is vooral bekend als basisgrondstof voor muisjes die op beschuiten worden uitgedeeld tijdens kraambezoek. De reden hiervoor is dat anijs de borstvoeding bij de kraamvrouw zou stimuleren. Anijszaad heeft een zoete, warme smaak. In verschillende likeuren zoals ouzo, raki en pastis wordt anijs gebruikt.
Hoestmiddel
Anijszaad bevat anethol, een fyto-oestrogeen oftewel een bio-identiek hormoon, dat soms wordt voorgeschreven bij moeders die de melkproductie willen stimuleren.
In de fytotherapie (kruidengeneeskunde) wordt de uit de zaden gewonnen anijsolie op grond van zijn slijmoplossende werking als hoestmiddel gebruikt. Ook wordt het ingezet als middel tegen luchtwegproblemen zoals taaislijm en kinkhoest. Het zou tevens een antibacteriële werking hebben en tegen spierkramp en winderigheid helpen.
Frisse adem
Anijszaad zou tevens bijdragen aan een normale werking van de spijsverteringsenzymen, het zou het ijzertransport in ons lichaam stimuleren, het draagt bij aan een gezond metabolisme (stofwisseling) van eiwitten en glycogeen en het zou bijdragen aan een gezond metabolisme van macronutriënten en vetzuren.
Eeuwen geleden kauwden hofdames al op anijszaad om een frisse adem te krijgen. In India wordt anijszaad nog steeds op deze manier gebruikt. Anijszaad is ook te vinden in natuurlijke mondwaters.
Helaas zijn er weinig tot geen wetenschappelijke resultaten over onderzoek naar anijszaad en zijn werking te vinden.
Latijnse naam:
Pimpinella anisum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Shojaii A, Fard MA. Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. nternational Scholarly Research Network, ISRN Pharmaceutics, Volume 2012, Article ID 510795, 8 pages.