Binnen de integratieve aanpak van kanker is een belangrijke rol weggelegd voor beweging. Dat vanwege de positieve invloed van fysieke inspanning op het immuunsysteem. Finse onderzoekers gingen na wat een half uur fietsen deed met de witte bloedcellen van vrouwen met borstkanker. Hun bevindingen ondersteunen het advies om bij kanker zo actief mogelijk te blijven.
‘In gezonde mensen is acute fysieke inspanning is een krachtige stimulans voor de mobilisatie van immuuncellen’, schrijven onderzoekers van de universiteit van Turku (Finland) in Frontiers in Immunology, ‘maar dit fenomeen is minder onderzocht in kankerpatiënten.’ Eerder dit jaar hadden de Finnen daarom al vastgesteld dat tien minuten lichte tot matige inspanning verschillende tumor-bestrijdende leuko- en monocyten in omloop bracht bij patiënten met borstkanker en patiënten met lymfeklierkanker (lymfoon).
In hun nieuwste experiment keken ze ook naar de ontwikkeling van immuuncellen die die de reputatie hebben kanker juist te bevorderen. Bovendien gingen ze na of de effecten ook afhingen van de tumorstadia. Daartoe selecteerden ze negentien vrouwen – in de leeftijd van 36 tot 68 jaar – bij wie recent borstkanker was gediagnosticeerd, maar nog niet onder behandeling waren.
Bloedanalyse wees uit dat het totale aantal leukocyten (witte bloedcellen) na een half uur fietsen hoger was dan kort voor de training begon. In totaal veertien soorten immuuncellen en monocyten namen toe in aantal, waarvan met name de CD8+ T-cellen en NK (natural killer) cellen bewezen tumorbestrijders zijn. Aantallen van de cellen die de tumorgroei bevorderen bleven gelijk (regulerende T-cellen) of daalden (MD suppresssor cells).
Wat betreft de individuele verschillen, viel het onder meer op dat halverwege de training de mobilisatie van de tumor-bestrijdende NK-cellen achter bleef bij vrouwen met de grotere tumoren. En bij vrouwen met progesteron-positieve tumoren bleef de mobilisatie van de tumor-vijandige T-cellen achter.
Vanuit het bloed naar de tumor?
Onbekend is of de verandering in de aantallen immuuncellen in de bloedsomloop, ook leidt tot soortgelijke veranderingen in het tumormilieu, vertelt eerste auteur van de studie Tiia Koivula op de website van de universiteit. Binnen een uur waren de meeste witte bloedcellen weer terug op het rustniveau.
‘Op basis van de huidige kennis kunnen we niet zeggen waar deze na de training blijven. Maar in dieronderzoek is wel gezien dat deze kanker-bestrijdende cellen naar het gebied van de tumor migreren.’
De waargenomen verschillen tussen de diverse tumortypen zijn niet al te groot en zonder verder onderzoek wil Koivula daar geen conclusies aan verbinden. ‘Volgens de huidige stand van de wetenschap hebben alle kankerpatiënten voordeel van fysieke activiteit en onze studie ondersteunt dat idee.’
Foto: Centre for aging better
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief