Dagelijks meer groenten, fruit en noten eten – en minder dierlijke producten – is gelinkt aan een bijna vijftig procent lager risico dat prostaatkanker doorgroeit. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of California San Fransisco.
‘Beoordeling van het voedingspatroon en begeleiding is aan te bevelen voor patiënten met prostaatkanker, teneinde gezonde eetgewoonten te helpen vestigen’, concluderen de onderzoekers in JAMA Network Open op basis van een cohortstudie onder 2.062 mannen bij wie de prostaatkanker bij aanvang van hun deelname nog niet was uitgezaaid.
De gemiddelde opvolgtijd van de mannen die tussen 1999 en 2018 deelnamen was zesenhalf jaar. De twintig procent die zich het meest plantaardig voedde, had een 47 procent lager risico dat de tumor groeide dan de twintig procent die zich het meest met dierlijke producten voedde.
Foto: Nancy Regan ‘Vectored Vegetables’
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief