Italiaanse en Zwitserse wetenschappers keken naar de samenhang tussen de consumptie van peulvruchten en de kans op tien verschillende soorten kanker. Bij de meeste van deze soorten leek die er te zijn, maar alleen bij darmkanker was deze statistisch significant. Wat ‘een mogelijke rol voor peulvruchten suggereert bij de preventie van kanker’.
Dankzij de vele epidemiologische studies is er tegenwoordig brede overeenstemming over het feit dat een gezond voedingspatroon het risico op kanker verlaagt. Naast volkoren granen, noten, groenten en fruit, horen daar nadrukkelijk ook peulvruchten bij. Onderzoekers van verschillende Italiaanse universiteiten merken op dat de studies die een schatting maken van associatie tussen bonenconsumptie en het risico op specifieke kankers, beperkt in aantal zijn en niet eenduidig in hun uitkomsten.
Daarom gingen ze aan de slag met twaalf case control-studies, uitgevoerd tussen 1991 en 2009 onder in totaal 10.482 kankerpatiënten en ruim 19duizend gezonde controledeelnemers uit Italië en Zwitserland. Na aanpassing voor een hele trits factoren die ook mede van invloed hadden kunnen zijn op het risico kanker te ontwikkelen (waaronder leeftijd, opleiding, roken, alcohol, gewicht, diabetes, hoge bloedruk, bloedvetten, fysieke activiteit en voedingsgewoonten), kwam voor zeven van de tien kankersoorten een lager risico (odds ratio) uit de bus bij een hogere consumptie van peulvruchten.
Daarbij ging het om slokdarm-, maag-, darm-, borst-, eierstok-, prostaat- en nierkanker. Alleen in het geval van darmkanker (colorectum) lag ook de bovenste lijn van de ‘confidence interval’ beneden de 1, wat de norm is voor statistische significantie. Vergeleken bij geen peulvruchten in het menu, ging de consumptie van wekelijks tenminste één portie van honderd gram geweekte peulvruchten samen met een gemiddeld 21 procent lagere kans op darmkanker. Bij twee of meer porties daalde het gemiddelde verder, naar een 32 procent lagere kans (OR 0,68).
Foto boven I.C.R. Portie van honderd gram geweekte (deels gekiemde) witte, bruine, rode (kidney) en oogbonen (‘black-eyed peas’).
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief