Uitzicht 4, 2024 Vitamine C en kanker
€3.50
Vitamine C en kanker. Zoekend naar een oplossing voor haar eigen gezondheidsklachten – urticaria, een huidziekte die rode jeukbulten geeft – stuitte onderzoeker prof. dr. Connie Jimenez op vitamine C. Het hielp en ze wilde er meer van weten. Uiteindelijk leidde deze zoektocht tot een onderzoekslijn in haar lab in het Cancer Center Amsterdam naar het effect van vitamine C op kankercellen. Tijdens het onderzoek zag zij de bevestiging van de anti-kankerwerking die al langer bekend is. Ook ontdekte zij dat alle vijftig kankercelmodellen van verschillende tumorsoorten dood gingen door blootstelling aan hoge doses vitamine C (die ‘intraveneus’ haalbaar zijn).
In dit nummer van Uitzicht een interview met Jimenez en nog veel meer. Bijvoorbeeld:
Raapstelen – wat is de voedingswaarde van deze groene blaadjes? En drie lekkere recepten!
Interview – Jannie Douma (56) bleef in 2020 rustig toen ze de diagnose borstkanker kreeg. Wandelen, mediteren en haar moestuin gaven haar energie. Vanuit haar professie als psychotherapeut schreef ze er een boek over. Via een online lotgenotengroep helpt ze mensen met kanker bewust te worden van hun eigen kracht. ‘Angstige gedachten helpen niet bij je herstel.’ En: ‘Aan huilende mensen aan je keukentafel heb je niks.’
Column – Professor doctor Casper van Eijck is sinds kort chirurg in ruste. Voorlopig behoudt hij een aanstelling bij het ErasmusMC om de lopende onderzoeken naar nieuwe behandelingen tegen alvleesklierkanker te begeleiden. De documentaire ‘Tegengif’ portretteert een sympathieke arts, maar kan helaas geen behandelsuccessen melden.
Wetenschap – Ieder mens draagt zo’n dertig biljoen darmbacteriën met zich mee. Die organismen vormen een essentieel onderdeel van het microbioom dat van grote waarde is voor je gezondheid. Met iedere hap die je in je mond steekt, oefen je hierop invloed uit.
Interview – Erna Ramstijn (75) uit Middelburg sport drie keer per week en doet veel vrijwilligerswerk. Ze is de initiatiefnemer van het boodschappenschema dat resulteerde in de populaire MMV-voedingsmiddelenkaart. ‘Ik ben altijd bezig.’
Voeding – Wie zich voor voeding interesseert, komt vanzelf de begrippen ‘glycemische index’ (GI) en ‘glycemische lading’ (GL) tegen. Deze termen zeggen iets over het suikereffect van hetgeen je in je mond stopt. Wie een anti-kankerdieet volgt, kiest voeding met een lage glycemische index.
Column Frits Muskiet – Onze huid, luchtwegen, maagdarmkanaal en urineweg zijn continu in gevecht met micro-organismen, zoals parasieten, bacteriën, schimmels en virussen. De strijd vindt plaats onder regie van ons immuunsysteem dat zich bedient van munitie-onderdelen in de vorm van nutriënten, zoals nitraat, jodium, thiocyanaat, selenium en vitamine C.
Marry’s Kruidentuin – ‘Kroosjes’, ‘wichtertjes’, ‘krieken’, roggepruimpjes en ‘trekkebekken’: wilde pruimen (Prunus Domestica) dragen verschillende volksnamen en zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, heilzaam bij tal van aandoeningen en belangrijk voor de biodiversiteit. Help mee om voedselbermen te maken met zaad uit pruimenpitten!
Uit de spreekkamer – Omega-3 vetzuren en hartritemstoornissen – urineweginfectie – rode wijn en prostaatkanker