Voeding moet lekker en gezond zijn, maar het oog wil ook wat. ‘Want het voedt ook de geest.’ Marjolein van Heumen (33) verzorgt sinds 2016 – samen met Lotte Huijser de styling en fotografie van de recepten in Uitzichten. Tijd voor een interview. ‘Wat je hebt gekookt, moet lijken op het plaatje.’
Hoe ben je bij MMV betrokken geraakt?
“Ik raakte bij MMV betrokken via mijn afstudeeropdracht van de opleiding Food Design & Innovation in Eindhoven. Samen met Lotte Huijser werkte ik mee aan de productie van het kookboek ‘Snel en Gezond’. Meewerken aan een kookboek was een geweldige kans om onze kennis toe te passen en te zien hoe onze ideeën daadwerkelijk impact hebben op mensen. Acht jaar later schrijven we nog steeds recepten, samen met Klazien van der Toorren, en zetten we deze met liefde op de foto.’
Wat ‘heb’ jij met voeding?
‘Voor mij is voedsel meer dan alleen brandstof voor mijn lichaam. Het is een passie en een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse leven. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Het ontdekken van nieuwe recepten en smaken geeft me veel voldoening. Ik geloof dat voedsel de motor van je lichaam is en daarom is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen.
Hoe heb je geleerd voeding te stylen?
‘Ik had altijd al oog voor esthetiek. Tijdens een stage in Berlijn leerde ik de kunst van het creëren van aantrekkelijke voedselpresentaties, variërend van eenvoudige gerechten tot meer complexe culinaire creaties. Mijn liefde voor de combinatie van voeding en esthetiek kan ik kwijt in voedselstyling.”
Waarom is het belangrijk dat voeding er mooi uitziet?
‘Omdat voeding niet alleen het lichaam voedt, maar ook de geest. Een mooi opgemaakt bord draagt hieraan bij. Het visuele aspect van voeding is cruciaal voor de eetervaring. Het wekt eetlust op en zorgt ervoor dat je meer geniet. Dit is extra waardevol in situaties waarin het misschien moeilijker is om gemotiveerd te blijven, zoals bij het volgen van een dieet.’
Waar moet je op letten als food stylist?
“Het draait om de balans tussen een aantrekkelijke presentatie van het gerecht en het behouden van de authenticiteit van het voedsel. Persoonlijk vind ik het cruciaal dat het gestylde voedsel niet te veel afwijkt van de werkelijkheid. Wat je hebt gekookt moet lijken op het plaatje. Er zijn wel trucjes die je als stylist toe kunt passen. Door groenten grover te snijden en ze net wat korter te koken, bijvoorbeeld behoud je de kleuren.”
Style je je eigen bord ook dagelijks?
‘Absoluut, dat doe ik dagelijks en met plezier! Ik ben dol op lekker eten en probeer van elke maaltijd een feestje te maken. Ik besteed aandacht aan de presentatie en kies vaak voor kleur op mijn bord. Daarnaast heb ik een klein moestuintje waarin ik groenten, kruiden en eetbare bloemen kweek.’
Wat is je lievelingseten?
‘Mijn favoriete gerecht is koude bietensoep! Dit leerde ik kennen in Letland en sindsdien ben ik er dol op. Wat betreft groenten, ben ik gek op kiemen. Deze kleine vitaminebommetjes voegen een heerlijke smaak toe aan elk gerecht en geven het een leuke twist. Het past perfect bij de filosofie van MMV om gezonde en smaakvolle voeding te bevorderen. En je kunt het prima zelf kweken.’
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief