Nabootsend vasten in Valter Longo-stijl verbetert de bloedsuikerhuishouding, ontvet de lever, revitaliseert het immuunsysteem en verlaagt de biologische leeftijd. Dat concludeert een heranalyse van twee eerdere klinische studies.
‘Hoewel veel artsen de Verenigde Staten en Europa nabootsend vasten al aanbevelen, zouden deze bevindingen veel meer gezondheidsprofessionals moeten aanmoedigen om het patiënten met een hoger dan gewenst ziekterisico te adviseren. En ook het algemene publiek met interesse in beter functioneren en een jongere leeftijd’, zegt Valter Longo, professor aan de University of South California, Leonard Davis School of Gerontology.
Longo ontwikkelde een protocol voor een voedingsregime dat de voordelen van vasten brengt zonder de nadelen van echt vasten. In de twee klinische studies moesten de deelnemers uit de interventiegroepen vijf dagen per maand hun calorieën flink beperken. Dat zag er zo uit, valt in Nature Communications te lezen: de eerste dag kregen ze 1.100 calorieën. De plantaardige maaltijden, snacks en drankjes waren zo samengesteld dat ze weinig eiwitten bevatten (11 procent), veel vooral meervoudig onverzadigde vetten (46 procent) en langzaam opneembare koolhydraten (43 procent).
De daaropvolgende vier dagen ging de dagelijkse energie-inname terug naar ongeveer 700 calorieën. Waarbij het aandeel eiwitten en vetten iets daalde en dat van de koolhydraten iets toenam. De rest van de maand aten de deelnemers zoals ze gewend waren. De controlegroepen waren geïnstrueerd zich aan een Mediterrane voedingswijze te houden.
Minder vet
Na drie van deze cycli kwamen de deelnemers uit de interventiegroep meer dan een punt lager uit met hun BMI. Dat was onder meer te danken aan een vermindering van het buikvet. Op groepsniveau daalde het vetpercentage van de lever met enkele punten. Dat lijkt niet veel, maar een gezond vetgehalte van de lever ligt onder de vijf procent. Onder de deelnemers met het niet-alcoholische vette leversyndroom daalde het vetpercentage van een gemiddelde van ruim veertien procent naar minder dan acht procent.
Insulinegevoeligheid, immuunsysteem en leeftijd
Daarbij verbeterden de vastende deelnemers hun gevoeligheid voor het hormoon insuline en andere biomarkers die op pre-diabetes wijzen. Vasten had ook een gunstig effect op het immuunsysteem. Dat bleek uit een lichte toename van het aantal lymfocyten ten opzichte van de witte bloedcellen die uit myeloïde stamcellen gevormd worden.
Lymfocyten spelen een belangrijke rol in het verworven immuunsysteem. Er bestaan drie groepen van: T-cellen, B-cellen en NK(natural killler)-cellen. Uit de myeloïde cellijnen komen onder andere macrofagen en (neutrofiele, basofiele en eosinofiele) granulocyten. Meer van deze laatste myeloïde cellen zijn een indicatie van ontsteking. En ze zijn gelinkt aan slechtere prognoses bij verschillende ziekten.
Met gebruik van een methode die aan de hand van elf biomarkers – waaronder epigenetische – de biologische leeftijd schat, was de interventiegroep na drie maanden vasten gemiddeld tweeënhalf jaar jonger geworden.
Een artikel over preklinisch bewijs voor nabootsend vasten en intraveneus vitamine-C en een lang video-interview met Valter Longo staat hier. En hier een artikel, plus video-interview, over tijdbeperkt eten; een andere vorm van nabootsend vasten.
Beeld: Foodiesfeed
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief