Heeft het zin om na een kankerdiagnose multivitaminen te gebruiken? Ja, suggereert een door het Amerikaanse nationale kankerinstituut ondersteunde studie. ‘Multivitamines zouden bij sommige patiënten een bescheiden overlevingsvoordeel kunnen geven. Kankerzorgverleners zouden met patiënten moeten spreken over de potentiële voor- en nadelen van multivitaminen.’
Nederlandse instanties hebben er geen mening over of raden het af. Wie de bovenstaande vraag aan Google stelt, komt uit bij kanker.nl; het online informatieplatform van KWF, IKNL en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties NFK. Het platform, waar KWF de regie over heeft, scheert multivitaminen over een kam met voedingssupplementen en stelt:
‘Meestal is het niet zinvol om tijdens of na de behandeling voedingssupplementen te slikken. Het kan ook risicovol zijn om voedingssupplementen te gebruiken tijdens bestraling of chemotherapie.’ Ook de rest van de eerste tien zoekresultaten geven patiënten nauwelijks aanleiding om het slikken van een dagelijkse ‘multi’ in overweging te nemen. Tussen de bekende algemene waarschuwingen wijkt slechts één zoekresultaat af. Het is een oud artikel uit Medisch Contact dat over een placebogecontroleerde studie bericht, uitgevoerd onder een kleine vijftienduizend dokters. De vitaminegroep had een acht procent lager risico op kanker.
‘Bescheiden overlevingsvoordeel’
Maar hoe groot is het ‘bescheiden overlevingsvoordeel’ onder mensen met een kankerdiagnose waar de Amerikaanse onderzoekers in de British Journal of Cancer – samenvatting – op doelen? Het sterkste verband vonden ze bij vrouwen met een kankerdiagnose. Daar ging het slikken van multivitaminen samen met een 25 procent lager risico op overlijden aan cardiovasculaire incidenten, bij vrouwen met een kanker van de voorplantingsorganen. Onder de mannen was dit risico gemiddeld negentien procent lager, maar dan in het geval er geen sprake van kanker van de voorplantingsorganen.
In het geval van huidkanker was het gebruik van multivitaminen gelinkt aan een 35 procent lagere kanker-gerelateerd overlijdensrisico. En bij borstkanker was dit risico 21 procent lager. Het gebruik van multivitaminen neigde naar een kleine vermindering van het algemene overlijdensrisico op groepsniveau voor zowel vrouwen en mannen. Maar deze percentages waren net niet statistisch significant.
De resultaten zijn gebaseerd op de data van 7.026 vrouwelijke en 15.936 mannelijke kankeroverlevers uit het NIH-AARP cohort. Type multivitaminen en de slikfrequentie zijn gemiddeld 4,6 jaar na de diagnose gerapporteerd.
Foto: Ajale
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief