Haar bijnaam was de ‘Vetkoningin’. Dat dankte de Duitse apotheker, biochemicus, ‘Heilpraktiker’ en auteur Johanna Budwig (1908-2003) aan haar passie voor vetzuren. Ze ontwikkelde het Budwigpapje, een populair ontbijt. Hoe maak je het? Speciaal voor onze leden maakten we deze video-instructie.
Budwig was de eerste die in 1950 berichtte over onderzoek naar verzadigde en onverzadigde vetzuren. Ook bond ze de strijd aan tegen transvetten. Die ontstaan bij het harden van eetbare olie. Haar visie vond uiteindelijk overal ingang. Tegenwoordig wordt algemeen onderkend dat transvetten slecht zijn voor hart en bloedvaten. ‘Wat echt is, moet echt blijven’, zei ze altijd. ‘Voedingsmiddelen hoef je niet te bewerken, die krijg je cadeau van moeder natuur.’
Het Budwigpapje bestaat uit de volgende ingrediënten:
200 gram (magere) kwark of biogarde, karnemelk, lijnzaadolie, citroensap, appel, lijnzaad en walnoten. In het kookboek staat het recept. En MMV-kokkin Marjolein van Heumen maakte deze video-instructie.
In plaats van appel kan ook ander vers fruit van het seizoen gebruikt worden – hoe groter de variëteit. Wanneer je er haver aan toevoegt, zet je deze de avond tevoren met water in de week zetten om de vertering te bevorderen.
Lijnzaadolie of lijnzaad
Een verschil tussen lijnzaadolie (met veel alfalinoleenzuur, zoals ook in koolzaadolie) en hele lijnzaad (vers gekneusd of gebroken om te voorkomen dat ze onverteerd het lichaam weer verlaten) is dat in lijnzaad ook lignanen voorkomen. Dit zijn polyfenolen die een gunstig effect hebben bij vele soorten kanker.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief