Wat is de invloed van bestaanszekerheid op ondergewicht bij kanker? Het onderzoeksteam van MMV verkent de literatuur en organiseert sessies die inzicht geven. In de vorige sessie van 11 oktober zijn diverse facetten van bestaanszekerheid belicht. Woensdagvond 13 december vindt een vervolgsessie plaats met vier sprekers.
Nanda Oevermans, in dienst als vrijwilligerscoördinator bij MMV, vertelt wat MMV voor haar leden kan betekenen en hoe vrijwilligers hierin onmisbaar zijn.
Financieel journalist en econoom Erica Verdegaal geeft tips over slim met geld omgaan. Nederland telt ruim 600.000 huishoudens met schulden die ze niet op eigen kracht kunnen oplossen. Twintig procent van de jongvolwassenen kan dusdanig slecht met geld omgaan dat er al betaalproblemen zijn. ‘We zijn beland in een samenleving waarin iedereen, van bedrijven en (f)influencers tot non profit-organisaties en je buren en vrienden, aan je probeert te verdienen. En dat wereldwijd, op elk uur van de dag en nacht, en ook als je even geen geld hebt, want met één druk op de knop betaal je later, want ook daaraan wordt weer flink verdiend’, aldus Verdegaal.
Verdegaal geeft tips en korting op haar boek
Als klant ben je al lang geen Koning meer, maar ‘eerder gehersenspoeld kanonnenvoer dat onze economie draaiende houdt’. Verdegaal geeft tijdens de sessie tips over hoe je aan dat lot kunt ontsnappen. Leden van MMV krijgen bovendien ruim 11 euro korting op een boek van Verdegaal Crisis wat te doen, van rood naar groen. Te koop voor € 12,- inclusief verzendkosten. Als je op de link klikt, vul dan ‘mmv23’ in onder het veld ‘waardebon’ om aanspraak te maken op de korting.
Een situatie van armoede, in tijd of geld, beïnvloedt de gezondheid en je herstel bij kanker. Bestaansonzekerheid leidt tot een verhoogd stressniveau. ‘Chronische stress heeft een negatief effect op het welzijn, het beïnvloedt je algemene gezondheid, het kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en het vermindert je herstelcapaciteit’, bleek tijdens de vorige sessie. ‘Mensen met kanker die ook worstelen met financiële onzekerheid kampen met hogere niveaus van stress en angst, vertraagde behandeling en follow up, ook zijn ze minder therapietrouw en hebben ze een lagere kwaliteit van leven.’
Kosten zouden geen belemmering mogen zijn en iedereen verdient een eerlijke kans op genezing vond Han Heerkens. Yolande Heerkens vertelt over hun stichting Kans tegen Kanker die behandelingen vergoedt wanneer de zorgverzekeraar moeilijk doet. Yolande’s man Han richtte deze stichting Kans Tegen Kanker op om lotgenoten in financiële nood te helpen.
Kans tegen kanker: financiële steun uit een stichting
Hij overleed op 58-jarige leeftijd aan darmkanker. Dankzij de Moermantherapie en diverse behandelingen in het buitenland leefde hij een aantal jaren langer dan zijn prognose. Hij moest hiervoor echter wel zijn pensioen aanbreken, omdat de zorgverzekeraar niet alle behandelingen vergoedde. De Stichting biedt financiële ondersteuning aan mensen wanneer de zorgverzekering hun – door een arts voorgeschreven – behandeling tegen kanker niet vergoedt. Daarnaast steunt de stichting medisch wetenschappelijk onderzoek.
Tot slot vertelt Peter Voshol over het literatuuronderzoek naar de bredere context van gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving, onderdeel van bestaanszekerheid. Na elke spreker is er gelegenheid tot vragen stellen.
De sessie vindt plaats op woensdag 13 december 2023. Van 19.00 – 20.30 uur. Je kunt je inschrijven via deze link en je vragen eventueel alvast doorgeven.
Beeld: Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief