Een lager lichaamsgewicht, lagere bloeddruk en lagere bloedsuikerwaarden. Veel voorkomende bijwerking: een gezonder gevoel. Dat blijkt uit een analyse van verschillende proefprojecten waarin de deelnemers groenten, fruit en voedseleducatie van de dokter kregen voorgeschreven.
Bij elkaar ging het om negen voedselprogramma’s, tussen 2014 en 2020, uitgevoerd door de non-profit organisatie Wholesome Wave in twaalf Amerikaanse staten. De deelnemers waren afkomstig uit 22 buurten die zich kenmerken door een laag inkomen. Vanwege hun bloeddruk, suikerwaarden en gewicht hadden zij diabetes en/of hart- en vaatziekten of een verhoogd risico daarop.
De deelnemers – 2.064 volwassenen rond de leeftijd van 54 jaar en 1.817 kinderen rond de leeftijd van negen jaar – ontvingen een aantal uur voedingseducatie. Daarnaast kregen ze maandelijks een tegoed van gemiddeld 63 dollar om in supermarkten of boerenmarkten aan groenten en fruit te besteden.
Dat had inderdaad een bescheiden toename in de consumptie van groenten en fruit tot gevolg: driekwart ‘cup’ (Amerikaanse kookmaat die gelijk staat aan 250 ml) voor volwassenen en een kwart cup voor kinderen. Voedingswetenschappers van de Tufts University in Boston gingen na wat deze aanpak na gemiddeld zes maanden had opgeleverd.
Risicofactoren verbeterd
In Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes – samenvatting – rapporteren ze ‘klinisch relevante verbeteringen in geglycosyleerd hemoglobine, bloeddruk en BMI’. Geglycosyleerd hemoglobine, ook wel bekend als HbA1c, is de mate waarin het eiwit hemoglobine in rode bloedcellen ‘versuikerd’ is. Waar een bloedsuikermeting een momentopname geeft, daar geeft het HbA1c informatie over de glucosewaarden over een langere periode.
Deze waarde daalde bij de volwassenen met diabetes (waarbij een HbA1c hoort van meer dan 6,5 procent) met 0,29 tot 0,58 procentpunt – wat globaal neerkomt op een daling van de gemiddelde glucosewaarden in het bloed van 4,5 tot negen procent. Ter oriëntering: in Nederland rekent men sinds 2011 niet meer met procenten maar mmol/mol. Waarbij een waarde lager dan 53 als goed wordt bestempeld.
Onder volwassenen met hoge bloeddruk bleek de bovendruk gemiddeld met 8,4 en de onderdruk met 4,9 mm Hg gedaald. Ook het gewicht daalde: de volwassenen met overgewicht of obesitas hadden na afloop gemiddeld een 0,36 punt lagere BMI. Kinderen werden niet lichter, maar hun zelf gerapporteerde gevoel van gezondheid verbeterde nog iets meer dan dat bij volwassenen het geval was.
Foto: Pexels/Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief