Uitzicht 4 2023 Moerman en NTTT
€3.50
‘Liggen de kinderen al in bed?’ Met die woorden stond de huisarts met het slechte nieuws van uitgezaaid melanoom voor de deur. De artsen gaven Lia hooguit drie maanden. Een nachtmerrie die niet te bevatten was. ‘Ik was 33 jaar, onze jongens waren drie en zeven jaar.’ Het was 1982 en wat er gebeurde, voelde onwerkelijk. ‘Ik was nog precies dezelfde, maar ineens zonder toekomst.’ Volgens de artsen moest ze gaan ‘loslaten’.
Om zo fit mogelijk te blijven, stapte ze over op het Moermandieet. Ze verwachtte er geen genezing van, maar het gebeurde wel. Veertig jaar later is Lia er nog. In deze UItzicht vertelt ze haar verhaal.
Ook in dit nummer:
Rucola – Wat zit er daar allemaal in? En hoe eet je het?
Interview met Lia Rust – Ze was pas 33 en had twee jonge kinderen toen ze te horen kreeg dat ze nog maximaal drie maanden te leven had. Inmiddels is Lia Rust (73) veertig jaar verder. Dat dankt ze naar haar overtuiging onder andere aan het Moermandieet dat zij en haar man Co vanaf het begin zijn gaan volgen. ‘Het dieet gaf me het gevoel zélf iets te kunnen doen.’
Column – Sitopia. Het is de samentrekking van het Griekse sitos, dat voedsel betekent en topos, plaats. De gelijkenis met Thomas More’s Utopia ligt voor de hand en Steel’s ideeën klinken ook behoorlijk utopisch: Leren wij voedsel weer naar waarde schatten dan kunnen we het niet alleen aanwenden als positieve kracht tegen talloze ziekten en bedreigingen, ‘maar ook voor de opbouw van een rechtvaardiger, veerkrachtiger samenleving waarin we een gelukkiger en gezonder leven leiden’.
Wetenschap – ‘Ouder persoon overleden na overdosis vitamine D’, aldus nieuwskoppen in de media half maart. Het Belgische geneesmiddelenagentschap geeft een waarschuwing uit. Klinisch chemicus Frits Muskiet ziet de tegenstanders van ‘supplementen’ al in hun handen wrijven: zie je wel, die supplementen zijn levensgevaarlijk!
Interview MMV-lid Klaas Homan – ‘Gezond leven is essentieel als ik negentig wil worden’, beseft Klaas Homan (76) uit Groningen. In zijn directe omgeving mist hij dat besef. ‘Ik sta verbaasd hoe weinig mensen weten over de invloed van leefstijl op ziekte en gezondheid.’
Actueel – het laatste nieuws op het gebied van onderzoek, kanker en voeding
Column – Kanker is doodsoorzaak nummer 1 en treft steeds meer mensen. In Nederland meer dan in veel andere landen. Kanker blijft maar toenemen. Dit heeft volgens deskundigen niet alleen met vergrijzing te maken, maar vooral ook met leefstijl en leefomgeving. Dat blijkt uit een nieuwe studie¹ die onlangs gepubliceerd werd.
Recepten met rucola – Rucola pesto, rucola salade en rucola soep en nog veel meer!
Interview – Uit eten is leuk, maar de menukaart voldoet nergens aan de strenge MMV-normen. Liefhebbers zijn van harte welkom bij Willy Bosga en Peter van Wijk in Wittelte om op afspraak te komen genieten van menu à la Moerman. Zij hopen op veel klandizie én navolging.
Aankondiging ledendag – Op 3 juni vindt in Bunnik een MMV-ledendag plaats. Na de Algemene Ledenvergadering (ALV) geven NTTT-arts Roland Lugten en ervaringskundige Wim van den IJssel een lezing. ‘Al zestien jaar patiënt-af en in prima conditie.’
Interview – Mensen helpen en gezondheidsproblemen oplossen. Dat was de drijfveer van Roland Lugten (67) om arts te worden. Veertig jaar zit hij nu in het vak. In Gouda voert hij een praktijk als NTTT-arts. Deze Niet-Toxische Tumortherapie is, net als de Moermantherapie, gericht op gezonde voeding, suppletie en een gezonde leefstijl. Maar er zijn ook verschillen. ‘Mijn belangrijkste advies aan kankerpatiënten is: geloof in de kracht van je zelfgenezend vermogen.’
Column Frits Muskiet – De wetenschap wees cholesterol aan als schuldige voor hart- en vaatziekten. De westerse geneeskunde omarmde deze gedachte en de farmaceutische industrie werd (bij toeval) de lachende derde.
Marry’s Kruidentuin – Rozewortel (Rhodiola rosea) is een prachtig kruid dat extra ondersteuning biedt aan wie veel te dragen heeft. De coronapandemie was een stressvolle tijd en sommigen van ons leven nog steeds met de gevolgen ervan. Anderen ervaren om andere redenen extra stress. Dit kruid geeft rust én energie!
In ‘Uit de spreekkamer’ uitgebreid antwoord op de vraag: Mijn vrouw (70) heeft sinds de geboorte van haar zoon , 36 jaar geleden, een hypothyreoidie op basis van antistoffen. Ze gebruikt sindsdien dagelijks Thyrax. De laatste jaren is de T4 steeds aan de hoge kant en daalde de TSH onder de normaalwaarde. De huisarts verlaagde de dosering in stappen, waardoor de TSH iets steeg, maar nog steeds te laag is. De T4-waarde daalde ook iets*. Sindsdien is ze in toenemende mate vermoeid, heeft het vrijwel de hele dag koud en kwam aan in gewicht. Wat zijn de risico’s van afwijkende waardes T4 en TSH? Kan ze terug naar de oude dosering, waar ze zich goed bij voelde, of moet ze iets anders doen? Mijn vrouw leeft regelmatig, eet en drinkt vaak biologisch, slaapt voldoende, zwemt twee keer per week, gaat twee keer per week sportschool en wandelt in het weekend 10 tot 15 kilometer.