Groenten uit het geslacht van kruisbloemigen produceren sulforafaan. Een verbinding die de planten beschermt tegen schade en vraat door insecten. Chinese wetenschappers toonden hoe deze plantstof de vitaliteit en de groei van borstkankercellen onderdrukte en de apoptose – celdood – bevorderde. Benzylbutylftalaat, een veel gebruikt weekmaker in plastics, deed het tegenoverstelde. Sulforafaan verminderde het effect van de weekmaker.
Ftalaten zijn nauwelijks te ontlopen. Ze zitten in drukinkt, lijm, geparfurmeerde producten en als weekmaker in plastics. Butylbenzylftalaat (BBP) wordt gebruikt in kunststof vloeren, verf, coatings, meubilair, kleding en leer. De Europese Unie beoordeelt het als schadelijk voor de voortplanting en het gebruik ervan is verboden in kinderspeelgoed, producten voor kinderverzorging en cosmetica.
Meer recent kwamen er ook aanwijzingen dat blootstelling aan ftalaten het risico op kinderkanker verhoogt en de Amerikaanse milieuautoriteit EPA werkt momenteel aan een nieuwe risico-evaluatie voor BBP.
Sulforafaanrijke groenten
De Chinese studie, die als samenvatting verscheen in Nutrition and Cancer, gebruikte borstkankercellen die afkomstig zijn van de in 1970 aan borstkanker overleden non Frances Mallon. De onderzoekers laten zien dat de bovengenoemde effecten samengingen met veranderingen in de expressie van een gen (PTEN) onder invloed van een regulerend RNA-molecuul (miR-19). PTEN geldt als een tumor-onderdrukkingsgen en speelt met name een rol bij glioblastoma, long-, borst en prostaatkanker.
‘Bij elkaar genomen’, concluderen de auteurs, ‘demonstreren deze resultaten, voor de eerste keer, dat sulforafaan de miR-19/PTEN-as reguleert om beschermende effecten uit te oefenen tegen BBP-gemedieerde borstkankerpromotie. Wat een nieuwe potentiële rol voor sulforafaan (of sulforafaanrijke groenten) suggereert in het neutraliseren van ftalaten.’
Zelf sulforafaan kweken
Sulforafaan ontstaat als glucorafanine en het enzym myrosinase bij elkaar komen. Dat gebeurt bij beschadiging van de plantencellen. In dit artikel lees je welke planten er het meeste van bevatten. En hoe je door het kiemen van zaden zelf grote hoeveelheden sulforafaan kunt kweken. Door de kiemgroenten zeven minuten op zeventig graden Celsius te verwarmen laat deze hoeveelheid zich nog eens verdrievoudigen.
Foto ‘Brocolli shake’ door Alisha Mishra
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief