Jaarlijks krijgen ongeveer 115.000 inwoners van Nederland de diagnose kanker. Een onheilspellend bericht die de paniek doet toeslaan en waardoor somberheid en uitzichtloosheid elkaar verdringen om de aandacht in je gevoelsleven. Twee schrijvers laten een ander geluid horen.
Eelco Meulenman, journalist, schreef een boek (224 pagina’s) met de opvallende titel: ‘Het leven van de vrolijke kankerpatiënt’. De titel zal niet iedereen aanspreken. Naast een beschrijving van zijn leven vóór de diagnose ‘kanker’ schetst hij een helder beeld van zijn eerste ervaringen met chemotherapie en de ellendige gevolgen daarvan. Het doet de auteur echter niet bij de pakken neerzitten. Meuleman tracht zijn oude leven met alle -positieve en negatieve- ervaringen weer op te pakken. Hij beschrijft -op een realistische en soms schokkende wijze- de ontmoetingen met allerlei andere kankerpatiënten. Niet echt een boekje voor iedereen, maar waar het om gaat is dat met de diagnose kanker allerlei twijfels van hem afvielen. Hij veranderde op slag van een gespannen nieuwsjunk in een opgewekte columnist. Somberheid versus opgewektheid!
Soms denk ik weleens ‘dat had ik eerder moeten weten’. Heeft u dat ook? Van jongs af aan krijgen we van onze ouders, leraren en vrienden te horen wat we moeten denken en hoe we ons dienen te gedragen. Onze reacties zijn dus bepaald door deze ‘leefregels’. Maar het is de vraag of dat wel altijd verstandig is. Hoe reageer je op spanningen, ziekten en de harde weerbarstigheid van het leven? In ‘100 dingen die je eerder had willen weten’ spoort Inger Strietman je in 240 pagina’s leuk en leesbaar aan om te vergeten wat je aangeleerd is en te ontdekken wat er écht toe doet. Eigenlijk hetzelfde wat Eelco Meulenman beoogd te zeggen, maar dan op een toegankelijker manier. In het hoofdstuk ‘Je lichaam praat met je’ reikt zij een aantal praktische tips aan.
Probeer niet daar te komen, maar hier te zijn
Lichamelijke ongenoegens en fysieke pijnen trachten wij snel te dempen en op te lossen met middelen die het gewenste effect beloven. Op deze manier denderen we echter over de signalen van ons lichaam heen. Strietman, gespecialiseerd in leiderschap en burnout, pleit voor rust, doordenking en het ondergaan van de signalen. Het serieus nemen van je lichaam. Twee behapbare boeken. Met misschien wel dezelfde doelstelling, maar ieder vanuit een ander perspectief geschreven. De boodschap is dezelfde: ‘Probeer niet daar te komen maar hier te zijn.’ Werkelijk geluk zit verscholen in het nu. Ook al geeft het nu daar weinig aanleiding toe. En toch: ‘Focus op wat er nu is’.
Berusting en rust is wat we nodig hebben. Als mens hebben we niet alles in de hand. Wanneer we ons dat realiseren, ontstaat er ruimte voor de écht belangrijke dingen zoals liefde, vriendschappen, gezondheid en de dood. Zaken waarover we vrijwel geen controle hebben. Vanwege het gebrek aan controle kunnen we daar over het algemeen slecht mee omgaan. Dat komt -denk ik- omdat we het niet meer gewend zijn ergens op te vertrouwen. Er zijn geen snelle en gemakkelijke antwoorden. De oplossing? Leren het te doen met de knoppen waar we wél aan kunnen draaien en los te laten wat buiten onze macht ligt. Niet makkelijk, maar wel belangrijk!
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief